Onsitegroup logo

Hoe werkt NMC?

Tel: 085 0736091 | verkoop@onsitegroup.nl | contact

Logo onsitegroup verkoop
Logo onsitegroup verhuur
Logo onsitegroup parts - VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Logo onsitegroup service -VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Lithium » Hoe werkt NMC?
Li ion - LiFePO4LI ion - NMC

Hoe werkt NMC

Een NMC-batterij, wat staat voor “Lithium-Nikkel-Mangaan-Kobaltoxide,” is een ander type lithium-ionbatterij dat wordt gebruikt voor energieopslag in tal van toepassingen, waaronder elektrische voertuigen, draagbare elektronica en energieopslagsystemen voor hernieuwbare energie. Eveneens is de werking van een NMC-batterij vergelijkbaar met andere lithium-ionbatterijen. Het kathodemateriaal is samengesteld uit een mix van lithium, nikkel, mangaan en kobalt.

vereenvoudigde uitleg van hoe een NMC-batterij werkt:

  1. Anode (negatieve elektrode): Aller eerst, De anode van een NMC-batterij is meestal gemaakt van grafiet, vergelijkbaar met andere lithium-ionbatterijen. Tijdens ontlading bewegen lithiumionen van de anode naar de kathode door het elektrolyt.
  2. Kathode (positieve elektrode): Ten tweede, De kathode van een NMC-batterij bestaat uit een mengsel van lithium, nikkel, mangaan en kobaltoxide (LiNiMnCoO2). Tijdens ontlading accepteert de kathode lithiumionen die vanuit de anode via het elektrolyt naar de kathode bewegen.
  3. Elektrolyt en separator: Ten derde, Een lithiumzout in een geleidend oplosmiddel vormt het elektrolyt in de batterij en zorgt voor de geleiding van lithiumionen tussen de anode en de kathode. Een separator, meestal gemaakt van een dunne kunststoffolie, voorkomt fysiek contact tussen de anode en de kathode en voorkomt zo kortsluiting.

Tijdens ontlading levert de NMC-batterij elektrische energie aan aangesloten apparaten of systemen. De beweging van lithiumionen van de anode naar de kathode via het elektrolyt zorgt voor een elektrische stroom.

Tijdens opladen wordt een externe spanning aangelegd aan de batterij, waardoor de lithiumionen vanuit de kathode terug naar de anode worden gedwongen. Dit proces laadt de batterij op en slaat elektrische energie op voor later gebruik.

NMC-batterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid, wat betekent dat ze veel energie kunnen opslaan in verhouding tot hun gewicht en grootte. Ze bieden ook een goede balans tussen energiedichtheid en vermogensdichtheid, waardoor ze geschikt zijn voor zowel energieopslag als toepassingen waarbij snelle ontlading vereist is, zoals elektrische voertuigen. Het gebruik van verschillende verhoudingen van nikkel, mangaan en kobalt in het kathodemateriaal kan de prestaties en eigenschappen van NMC-batterijen aanpassen aan specifieke toepassingen.