Onsitegroup logo

Hoe werkt LiFePO4Li ion?

Tel: 085 0736091 | verkoop@onsitegroup.nl | contact

Logo onsitegroup verkoop
Logo onsitegroup verhuur
Logo onsitegroup parts - VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Logo onsitegroup service -VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Lithium » Hoe werkt LiFePO4Li ion?
Li ion - LiFePO4LI ion - NMC

Hoe werkt LiFepo4li ion?

Een LiFePO4 (lithiumijzerfosfaat) lithium-ionbatterij, ook wel bekend als LFP-batterij, is een specifiek type lithium-ionbatterij met een kathodemateriaal dat lithiumijzerfosfaat is. De werking van een LiFePO4-batterij is vergelijkbaar met die van andere lithium-ionbatterijen, maar er zijn enkele belangrijke kenmerken die het onderscheiden:

  1. Kathodemateriaal: In een LiFePO4-batterij is de kathode gemaakt van lithiumijzerfosfaat (LiFePO4), terwijl conventionele lithium-ionbatterijen vaak kathodematerialen zoals lithiumkobaltoxide (LiCoO2) gebruiken. LiFePO4 heeft een stabiele kristalstructuur en biedt enkele voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals een lagere kans op thermische ontvlambaarheid en een langere levensduur.
  2. Anodemateriaal: De anode van een LiFePO4-batterij is meestal gemaakt van koolstof (grafiet), vergelijkbaar met andere lithium-ionbatterijen.
  3. Elektrolyt en separator: LiFePO4-batterijen maken gebruik van een elektrolyt en separator die vergelijkbaar zijn met die in andere lithium-ionbatterijen. Het elektrolyt is een geleidende vloeistof met een lithiumzout, en de separator voorkomt fysiek contact tussen de anode en de kathode.

De werking van een LiFePO4-batterij tijdens ontlading en oplading is als volgt:

Tijdens ontlading (energie vrijgeven):

  • Lithiumionen (Li+) bewegen van de anode (grafiet) naar de kathode (LiFePO4) door het elektrolyt.
  • Tijdens dit proces worden elektronen vrijgegeven aan de externe stroomkring, waardoor elektrische energie wordt geleverd aan aangesloten apparaten.
  • De reacties aan de anode en kathode zorgen voor elektrische stroom en energieafgifte.

Tijdens opladen (energie opslaan):

  • Een externe spanning wordt aangelegd, waardoor een elektrische stroom in omgekeerde richting wordt gestuurd.
  • Lithiumionen bewegen vanuit de kathode (LiFePO4) terug naar de anode (grafiet) door het elektrolyt.
  • Elektronen stromen van de anode naar de kathode via de externe spanning, en de batterij wordt opgeladen.

LiFePO4-batterijen staan bekend om hun stabiliteit, veiligheid en een langere levensduur in vergelijking met sommige andere lithium-ionbatterijen. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar veiligheid en duurzaamheid belangrijke overwegingen zijn, zoals elektrische voertuigen, zonne-energieopslag en draagbare elektronische apparaten.