Onsitegroup logo

Hoe werkt Li ion?

Tel: 085 0736091 | verkoop@onsitegroup.nl | contact

Logo onsitegroup verkoop
Logo onsitegroup verhuur
Logo onsitegroup parts - VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Logo onsitegroup service -VERDICHTING ELEKTRISCHE TRILPLAAT
Lithium » Hoe werkt Li ion?
Li ion - LiFePO4LI ion - NMC

Hoe werkt Li ion?

Een lithium-ionbatterij (Li-ion) is een veelgebruikt type oplaadbare batterij dat zijn energie opslaat in de vorm van chemische reacties tussen lithiumionen en elektroden. Hier is een vereenvoudigde uitleg van hoe een Li-ionbatterij werkt:

 1. Anode (negatieve elektrode): De anode van een Li-ionbatterij is meestal gemaakt van koolstof (grafiet) en fungeert als de negatieve elektrode. Lithiumionen worden dan tijdens het ontladen van de batterij geïntroduceerd in de koolstofstructuur van de anode.
 2. Kathode (positieve elektrode): De kathode is meestal gemaakt van een metaaloxide, zoals lithiumkobaltoxide (LiCoO2) of lithiumijzerfosfaat (LiFePO4). Tijdens het ontladen van de batterij accepteert de kathode lithiumionen uit de elektrolyt.
 3. Elektrolyt: De elektrolyt is een geleidende vloeistof die zich tussen de anode en de kathode bevindt. Het fungeert als een medium waardoor lithiumionen kunnen bewegen tussen de anode en de kathode. Het elektrolyt is meestal een lithiumzout opgelost in een oplosmiddel.
 4. Separator: De separator is een dunne, poreuze kunststoffolie die tussen de anode en de kathode wordt geplaatst. Het voorkomt dat de positieve en negatieve elektroden fysiek contact maken, wat kortsluiting zou kunnen veroorzaken. Tegelijkertijd laat het lithiumionen wel door.

Werkingsprincipe tijdens ontlading (energie vrijgeven):

 • Tijdens het ontladen van de batterij bewegen lithiumionen van de anode naar de kathode via het elektrolyt.
 • Ondertussen bewegen elektronen van de anode naar de kathode via een externe elektrische belasting, zoals een apparaat dat wordt aangedreven door de batterij.
 • De elektrochemische reacties aan de anode en de kathode zorgen voor elektrische stroom en leveren energie aan het aangesloten apparaat.

Werkingsprincipe tijdens opladen (energie opslaan):

 • Tijdens het opladen van de batterij wordt een externe spanning aangelegd, waardoor een elektrische stroom in omgekeerde richting stroomt.
 • Lithiumionen bewegen vanuit de kathode terug naar de anode.
 • Elektronen stromen van de anode naar de kathode via de externe spanning.
 • De batterij wordt opgeladen en slaat energie op die later kan worden vrijgegeven tijdens ontlading.

Het proces van laden en ontladen kan vele malen worden herhaald voordat de prestaties van de batterij achteruitgaan. Lithium-ionbatterijen zijn populair vanwege hun hoge energiedichtheid, lage zelfontlading en de mogelijkheid om snel op te laden.